O nas PDF Drukuj Email

Caritas Archidiecezji Białostockiej została ustanowiona w dniu 23 stycznia 1991 r. dekretem śp. bp. Edwarda Kisiela Administratora Apostolskiego Archidiecezji w Białymstoku i  jest organizacją charytatywną Kościoła katolickiego, której misją jest niesienie skutecznej pomocy potrzebującym i ubogim, w sposób systematyczny i doraźny, duchowy i materialny. Czyniąc to, odwołujemy się do wartości i zasad wypływających z nauki Ewangelii i katolickiej nauki społecznej.

Jesteśmy odrębnym, w pełni autonomicznym podmiotem prawa kościelnego i cywilnego, działającym na mocy własnego statutu. Oficjalnie na czele diecezjalnych Caritas stoi właściwy biskup-ordynariusz. W praktyce zasadniczy ciężar zadań na szczeblu diecezjalnym spoczywa na działającym w jego imieniu dyrektorze Caritas diecezji oraz diecezjalnej centrali Caritas. Tak też jest i w naszym przypadku.

Zarząd Caritas tworzą cztery osoby. Dyrektorem białostockiej Caritas jest ks. Adam Kozikowski, jego zastępcami są p. Michał Gaweł i ks. Grzegorz Boraczewski, sekretarzem p. Elżbieta Kaufman-Suszko.

Aby móc skutecznie przychodzić z pomocą potrzebującym oraz skutecznie, w ich imieniu upominać się o poszanowanie, godność oraz należne prawa, staramy się odczytywać potrzeby duchowe i materialne tych, którzy zostali w jakiejkolwiek formie doświadczeni przez los. Staramy się udzielać pomocy wszystkim, bez względu na ich poglądy polityczne, wyznanie, światopogląd czy płeć. Czynimy to jako centrala poprzez uruchamianie, koordynację oraz kontrolę specjalistycznych ośrodków (placówek), podejmowanie licznych akcji (dzieł) jak też przez ogniwa Caritas szczebla podstawowego (Parafialne Zespoły Caritas i Szkolne Koła Caritas).

Wszystkich tych, którzy chcą wspierać dzieła Caritas, zachęcamy do przekazania 1 % na rzecz CARITAS POTRZEBUJĄCYM KRS 0000269579. Można również dokonać wpłaty na nasze konto: Bank PKO SA 66 1240 5211 1111 0000 4931 3527. Dane do przelewu: Caritas Archidiecezji Białostockiej, ul.Warszawska 32, 15-077 Białystok lub w sekretariacie Caritas przy ul. Warszawskiej 32.

Do naszych zadań należy między innymi:

• zakładanie i prowadzenie placówek pomocy;

• organizowanie bieżącej pomocy dla osób fizycznych;

• organizowanie struktur Caritas (ogniw niższych szczebli) w postaci okręgów, kół, a przede wszystkim Caritas parafialnych;

• formacja i edukacja pracowników charytatywnych;

• organizowanie i prowadzenie stałych i okazjonalnych akcji finansujących działalność charytatywną.