Podsumowanie akcji "Tornister pełen uśmiechów" PDF Drukuj Email
Środa, 02 Września 2015 10:44
  Wraz z zakończeniem wakacji, Caritas Archidiecezji Białostockiej zakończyła kampanię „Tornister pełen uśmiechów”. Akcja polega na skompletowaniu wyprawek szkolnych potrzebującym dzieciom, a jej głównym motywem jest wyrównywanie szans edukacyjnych uczniów z ubogich rodzin. W tym roku udało się wyposażyć 600 dzieci w pełne wyprawki szkole. Rodziny potrzebujące wsparcia zgłaszały się do biura Caritas niemal przez całe wakacje, a ludzie dobrej woli sprostali tym oczekiwaniom i potrzebom. „Cieszymy się z ogromnej ofiarności ludzi, którzy zechcieli wspomóc potrzebujące dzieci i włączyli się w akcję. Dzięki nim udało się odpowiedzieć na wszystkie potrzeby. Każda rodzina, która zgłosiła się z prośbą o wsparcie w postaci wyprawki szkolnej, otrzymała ją” – podsumował ks. Adam Kozikowski, dyrektor Caritas Archidiecezji Białostockiej.

Warto było włączyć się w akcję, bo to dobra okazja, żeby dać coś z siebie. W darowaniu jest tyle piękna, że sobie tego nawet nie wyobrażamy. Warto było pomóc dla tego uśmiechu dziecka. Ta radość jest niesamowita” – powiedziała Paulina Woroszył, ofiarowując wyposażony plecak.

Wszystko mi się podoba. Najbardziej przyda mi się piórnik, farby i kredki” – wyliczała 7-letnia Natalia z dumą prezentując artykuły papiernicze. „Cieszę się z całego plecaka, a najbardziej z nożyczek, bo jest na nich rysunek z mojej ulubionej bajki” – cieszyła się 9-letnia Oliwia.

To dla nas duże wsparcie przy sześciorgu pociechach. Dzieci czekają na tą chwilę całe wakacje, przeżywają co będzie w plecaku. Liczą dni do finału akcji, pytają ile jeszcze zostało?” – nie kryła wzruszenia pani Anna, korzystająca z akcji po raz trzeci. „Jesteśmy bardzo zadowoleni, to dla nas duże odciążenie finansowe. Dzieci nie mogą się doczekać środy, kiedy pójdą z nowymi plecakami do szkoły” – dodaje pani Agnieszka, mama trojga dzieci.

Podsumowanie akcji miało miejsce 31 sierpnia na placu marszałka Józefa Piłsudskiego podczas koncertu charytatywnego współfinansowanego ze środków Miasta Białegostoku w ramach zadania publicznego pt. "Białostocki Finał Akcji - Tornister Pełen Uśmiechów". Dzieci mogły skorzystać z wielu atrakcji, były gry, zabawy, animacje, puszczanie baniek mydlanych, malowanie buziek i wiele innych. Na scenie wystąpili: schola Boże Echo i Winnica oraz zespół Stare Dobre Małżeństwo i Happysad.

Dziękujemy wszystkim osobom, które włączyły się w akcję, darczyńcom indywidualnym, firmom, instytucjom i wolontariuszom. Szczególne podziękowania kierujemy w stronę Teatru Dramatycznego im. Aleksandra Węgierki w Białymstoku, który był współorganizatorem koncertu, a także partnerom strategicznym: firmie Carrefour, PSS Społem, Leśne Skarby, Securitas, MPO, Paliwko, Czyścioch i Betex.