Inauguracja akcji „Tornister pełen uśmiechów” PDF Drukuj Email
Czwartek, 30 Lipca 2015 00:00
  Caritas Archidiecezji Białostockiej rozpoczyna 5 edycję kampanii „Tornister pełen uśmiechów”, by po raz kolejny pomóc potrzebującym dzieciom wejść z uśmiechem w nowy rok szkolny. Akcja polega na przygotowaniu wyprawek szkolnych najbardziej potrzebującym dzieciom z naszej archidiecezji. Motywem akcji jest wyrównywanie szans edukacyjnych uczniów, których rodziny znajdują się w trudnej sytuacji materialnej. Zachęcamy wszystkich ludzi dobrej woli do włączenia się w tegoroczną akcję, aby wspólnymi siłami przygotować jak najwięcej wyprawek.

W tym roku przygotowaliśmy wstępnie 300 sztuk nowych plecaków, jednak liczymy, że ich liczba znacznie wzrośnie dzięki wsparciu darczyńców indywidualnych i sponsorów. Dlatego apelujemy o pomoc materialną i finansową na zakup kolejnych plecaków i potrzebnych artykułów.

W ubiegłym roku dzięki akcji „Tornister Pełen uśmiechów” 600 dzieci z ubogich rodzin mogło cieszyć się z nowych plecaków wypełnionych potrzebnymi przyborami szkolnymi. Rodziny, które potrzebują wsparcia mogą składać podania z prośbą o pomoc w postaci wyprawki szkolnej w siedzibie Caritas do dnia 15 sierpnia.

Wszystkie osoby, które chcą wziąć udział w akcji mogą zgłosić się do Caritas po pusty plecak, wypełnić go niezbędnymi przyborami szkolnymi i zwrócić do dnia 20 sierpnia w siedzibie Caritas przy ul. Warszawskiej 32 w godz. 8:00 – 15:00. Puste plecaki będą również czekały na darczyńców we wszystkich białostockich parafiach od pierwszej niedzieli sierpnia. Ważne jest, aby artykuły były nowe i estetyczne, by obdarowane dzieci poczuły prawdziwą radość i zachętę do pracy w nowym roku szkolnym. Akcję można też wspomóc dokonując wpłaty na konto Caritas: 66 1240 5211 1111 0000 4931 3527 z dopiskiem: „Tornister pełen uśmiechów”.

Finał kampanii planujemy 31 sierpnia 2015 roku. Podobnie jak w roku ubiegłym połączony on będzie z koncertem charytatywnym. Na scenie wystąpią wystąpią schola Boże Echo, Winnica, Stare Dobre Małżeństwo oraz zespół Happysad.

W ciągu ostatnich czterech lat dzięki kampanii „Tornister pełen uśmiechów” blisko 2000 dzieci z naszej archidiecezji mogło ze spokojem w sercu i uśmiechem na twarzy powitać nowy rok szkolny.