"Wakacyjna akcja Caritas" PDF Drukuj Email
Czwartek, 09 Lipca 2015 10:04
  Caritas Archidiecezji Białostockiej po raz XXI organizuje letnie kolonie swoim podopiecznym. Przebiegać one będą pod hasłem „Niezwykłe dni”. 13 lipca o godz. 10:00 wyjedzie pierwsza 60-osobowa grupa dzieci do Augustowa. W tym roku odbędą się 3 turnusy w Augustowie z których skorzysta 180 dzieci w wieku od 8 do 14 lat. Uczestnikami kolonii są dzieci pochodzące z rodzin potrzebujących wsparcia.
W dużej mierze są to podopieczni placówek prowadzonych przez Caritas Archidiecezji Białostockiej: świetlic dla dzieci, Rodzinnego Domu Dziecka, młodzież objęta programem „Skrzydła” oraz dzieci z rodzin korzystających ze wsparcia Parafialnych Zespołów Caritas.

Program kolonii obejmuje wycieczki po okolicy, rozwijanie zainteresowań uczestników, dni tematyczne, zawody sportowe, konkursy plastyczne. Na podopiecznych czeka wiele niespodzianek m.in. rejs statkiem, wizyta Sanktuarium w Studzienicznej.

Do pracy w charakterze wychowawców podczas kolonii zaangażowani zostali sprawdzeni, pełnoletni wolontariusze Caritas, mający ukończony kurs wychowawcy kolonijnego, którzy nie tylko zadbają o bezpieczeństwo uczestników i organizację ich czasu, ale też zapewnią im wsparcie oraz swoją postawą dostarczą pozytywnych wzorców do naśladowania, promując tym samym wolontariat wśród swoich podopiecznych.

Wakacyjna Akcja Caritas” to jedna z największych i najstarszych inicjatyw prowadzonych przez Caritas. Dzięki niej kilkadziesiąt tysięcy dzieci w Polsce może co roku korzystać z letniego wypoczynku. Kolonie Caritas finansowane są przede wszystkim z Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom, ale także dzięki wsparciu parafii, MOPR-u, Prezydenta Miasta Białegostoku i darowizn osób indywidualnych. Każdego kto chce wesprzeć akcję, zachęcamy do wpłat na konto Caritas: 66 1240 5211 1111 0000 4931 3527 z dopiskiem „Wakacyjna Akcja Caritas”.