Wspólnymi siłami PDF Drukuj Email
Piątek, 28 Marca 2014 10:46

Caritas Archidiecezji Białostockiej oraz Stowarzyszenie „Ku Dobrej Nadziei” zaprasza:
  • osoby bezrobotne
  • powyżej 50 roku życia
  • w szczególnej sytuacji na rynku pracy
z terenu województwa podlaskiego do udziału w projekcie „Wspólnymi siłami – kolektywny system aktywizacji osób 50+”

Wsparciem objętych zostanie sześćdziesiąt bezrobotnych osób powyżej 50 roku życia z następujących grup będących w trudnej sytuacji na rynku pracy: osoby długotrwale bezrobotne, osoby po terapii uzależnień, osoby zwalniane z zakładów karnych, osoby bezdomne.

W ramach projektu oferujemy:

1. Szkolenia i warsztaty zawodowe w ramach jednego z zawodów:

• pomoc kuchenna
  • pracownik gospodarczy
  • opiekunka domowa

2. Zajęcia z pracownikiem socjalnym

3. Poradnictwo psychologiczne

4. Warsztaty i spotkania z doradcą zawodowym

5. Wsparcie indywidualnych coachów (asystentów) w poszukiwaniu pracy

7. Udział w stażach zawodowych

W ramach codziennych zajęć przygotujemy między innymi do:

- pracy w nowym, przyszłościowym zawodzie

- radzenie sobie ze stresem i lękiem,

- wyrażania własnego zdania i podnoszenia samooceny,

- tworzenia dokumentów aplikacyjnych i samodzielnego poruszania się po zapisach Kodeksu Pracy,

- gospodarowania czasem i pieniędzmi

- radzenia sobie w sytuacji nierówności na rynku pracy

Zajęcia w Centrum będą odbywać się od poniedziałku do piątku. Wszyscy uczestnicy projektu zostaną objęci zatrudnieniem socjalnym oraz wsparciem w postaci świadczenia integracyjnego wypłacanego z Funduszu Pracy.

Rekrutacja:

Rekrutację do projektu w miesiącach marzec-kwiecień 2014 r. prowadzi Stowarzyszenie "Ku Dobrej Nadziei". Zajęcia rozpoczną się w maju 2014 r.

rekrutację do projektu w miesiącach maj-czerwiec 2014 r. prowadzi Caritas Archidiecezji Białostockiej. Zajęcia rozpoczną się w lipcu 2014 r.

Dokumenty rekrutacyjne:

Formularz zgłoszeniowy

Szczegółowych informacji udzielają:

1. Caritas Archidiecezji Białostockiej

ul. Warszawska 32, 15-077 Białystok

tel. 85 651 90 08

www.bialystok.caritas.pl

2. Stowarzyszenie „Ku Dobrej Nadziei”

ul. Żelazna  23, 15-297 Białystok

e-mail: kudobrej@gmail.com