Środowiskowy Dom Samopomocy PDF Drukuj Email

15 - 365 Białystok

tel. 728 594 189

tel./fax. 85 7341292

Środowiskowy Dom Samopomocy jest placówką pobytu dziennego przeznaczoną dla 45 osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz osób przewlekle psychicznie chorych, w tym dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich. Uczestnikami zajęć mogą być mieszkańcy Białegostoku - osoby niepełnosprawne nie wymagające leczenia szpitalnego bądź opieki stacjonarnej, po ukończeniu szkół lub rehabilitacji w WTZ.

Podstawowym zadaniem Domu jest podtrzymywanie i rozwijanie umiejętności uczestników niezbędnych do możliwie jak najbardziej samodzielnego życia, zaspakajanie podstawowych potrzeb w zakresie usamodzielnienia i integracji społecznej.

Ośrodek zlokalizowany jest na terenie parafii NMP Matki Kościoła w przestronnym, wyremontowanym budynku, dostosowanym do potrzeb osób poruszających się na wózkach, otoczonym pięknie zagospodarowanym terenem zielonym.

Dom funkcjonuje 5 dni w tygodniu po 8 godzin dziennie w oparciu o działalność następujących pracowni: plastyczno - artystycznej, muzycznej, komputerowej, teatralno – relaksacyjnej, kulinarnej z gospodarstwem domowym, oświatowo-opiekuńczej i usprawniania fizycznego. Do dyspozycji uczestników jest jadalnia, toalety, gabinet pielęgniarski, pokój porad indywidualnych na spotkania z psychologiem i pracownikiem socjalnym oraz teren rekreacyjny w bezpośrednim otoczeniu Domu.

Główne zadania Środowiskowego Domu Samopomocy to:

• podtrzymywanie i rozwijanie umiejętności niezbędnych do samodzielnego funkcjonowania w życiu społecznym i rodzinny,

• wsparcie w trudnych sytuacjach i w podejmowaniu decyzji życiowych,

• zapewnianie opieki oraz zaspokojenie podstawowych potrzeb,

• zapewnianie oparcia społecznego osobom z zaburzeniami psychicznymi,

• umożliwianie udziału w rehabilitacji, terapii zajęciowej,

• działanie służące integracji uczestników zajęć ŚDS ze społeczeństwem,

• dbanie o higieniczne i bezpieczne warunki pobytu,

• prowadzenie poradnictwa psychologicznego i socjalnego,

• współpraca z rodziną uczestnika zajęć.

Zasady przyjęcia i uczestnictwa w zajęciach terapeutycznych:

Przyjęcie do Środowiskowego Domu Samopomocy odbywa się za zgodą uczestnika na podstawie decyzji administracyjnej wydawanej przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie
w Białymstoku, w oparciu o właściwą dokumentację. Więcej informacji na stronie ośrodka www.sdsbialystok.neostrada.pl

Pobyt w placówce jest częściowo odpłatny i uzależniony od dochodu uczestnika.
W uzasadnionych przypadkach istnieje możliwość zwolnienia z odpłatności.