Noclegownia Kobiet Caritas Archidiecezji Białostockiej

/ul. Raginisa 55, 15-161 Białystok

tel.: 85 675 09 50/

Osoba do kontaktu: Kierownik Domu dla Bezdomnych, Noclegowni Mężczyzn, Noclegowni Kobiet i Ogrzewalni: Sebastian Marcin Wiśniewski tel. 664-762 880

Godziny przyjęć:

Placówka czynna od X do III w godz. 18.00 - 8.00 a od IV do IX w godz. 19.00 - 7.00

Osoby korzystające z Noclegowni przyjmowane są do godz. 21.30

Niedziele, święta oraz niekorzystne warunki atmosferyczne /gdy temperatura spada poniżej 10 stopni Celsjusza/ osoby mogą przebywać w Noclegowni całodobowo.

1. Ogólne warunki przyjęć do placówki :

• Posiadanie dokumentu tożsamości lub potwierdzenie danych osobowych /zaświadczenie z Policji lub zaświadczenie z ewidencji ludności/.

• W pierwszej kolejności przyjmowane są osoby, które posiadały ostatni meldunek na terenie miasta Białegostoku, następnie powiatu / osoby z poza powiatu mogą korzystać z noclegu przez trzy dni, a następnie są kierowane do właściwych im OPS w celu uzgodnienia dalszego przebywania/.

• Osoby nie będące pod wpływem środków psychoaktywnych /zimą tolerowane jest stężenie do 0.5 promila w wydychanym powietrzu/.

• Osoby sprawne fizycznie i umysłowo / tj. poruszające się o własnych siłach i świadome miejsca w którym się znajdują/.

Do placówki nie są przyjmowane osoby:

• nieletnie,

• z dziećmi,

• pod wpływem alkoholu,

• agresywne i wulgarne w swoim zachowaniu,

• wymagające długoterminowego leczenia,

• przywożone przez służby porządku publicznego budzące wątpliwości co do stanu zdrowia /tj. bez Szpitalnej Karty Informacyjnej z pisemną zgodą lekarza na pobyt w tego typu placówce/,

• upośledzone umysłowo /brak pełnej świadomości/.

2. Liczba miejsc:

20 miejsc w tym:

• 18 miejsc na łóżkach,

• 2 dostawki /materace/.

Ze względu na przepisy PPOŻ i Sanepid-u nie można przyjmować więcej osób niż jest to formalnie podane.

3. Katalog świadczonych usług:

• możliwość noclegu,

• możliwość skorzystania z pomieszczeń sanitarnych,

• możliwość zrobienia posiłku i spożycia ciepłego napoju,

• możliwość korzystania z form pomocy skierowanych do wszystkich osób potrzebujących, a oferowanych przez Dom dla Bezdomnych, Ogrzewalnię oraz Centrum Pomocy „Samarytanin”.

Informacje dodatkowe:

Placówka nie jest przystosowana dla osób niepełnosprawnych.