Specjalistyczne placówki wsparcia dziennego dla dzieci

Caritas Archidiecezji Białostockiej prowadzi 4 Specjalistyczne placówki wsparcia dziennego dla dzieci:

Świetlica Stokrotka

ul. św. Kazimierza 2

15-817 Białystok

Świetlica im. Jana Bosko

ul. Szkolna 1/1

15-077 Białystok

tel.: 664 277 959

Świetlica Socjoterapeutyczna "Promyk"

ul. Stoczni Gdańskiej 111/10

15-571 Białystok

tel.: 85 651 90 08

Świetlica Dobrego Pasterza w Supraślu

ul. 3 Maja 5B

16-030 Supraśl

tel. 600 306 888

Godziny otwarcia Świetlic Socjoterapeutycznych: poniedziałek-piątek od 13.00 do 18.00.

Świetlice socjoterapeutyczne są placówkami wsparcia dziennego i świadczą pomoc dzieciom z zaburzeniami zachowania, wychowującym się w warunkach niekorzystnych dla ich rozwoju, z rodzin dysfunkcyjnych, również z problemem alkoholowym. Zadaniem tych świetlic jest zapewnienie dzieciom i młodzieży opieki wychowawczej, tworzenie warunków do nauki i pomocy w nauce, rozwijanie zainteresowań i uzdolnień wychowanków, łagodzenie niedostatków wychowawczych w rodzinie oraz eliminowanie zaburzeń zachowania. Dzieci uczestniczą w zajęciach dydaktycznych, ogólnorozwojowych wynikających z ich potrzeb i zainteresowań, sportowych, artystycznych, relaksacyjnych, psychoedukacyjnych i innych. Prowadzona jest również socjoterapia. Dzieci otrzymują również podwieczorek.

Rozmowa z jednym z pedagogów świetlicy socjoterapeutycznej