Świetlice środowiskowe

Na terenie Archidiecezji Białostockiej funkcjonują 2 Placówki wsparcia dziennego dla dzieci:

Świetlica im. św. Maksymiliana Marii Kolbego

ul. Maksymiliana Marii Kolbego 8

15-174 Białystok

Świetlica w Kuźnicy

ul Sokólska 5

16 - 123 Kuźnica

Zadaniem Świetlic środowiskowych Caritas Archidiecezji Białostockiej jest zapewnienie uczniom szkół podstawowych i gimnazjalnych zorganizowanej opieki wychowawczej w celu wszechstronnego rozwoju osobowości i przeciwdziałanie patologii.

Cele te są realizowane poprzez: zagospodarowanie uczniom czasu wolnego; pomoc w odrabianiu lekcji poprzez organizowanie zespołowej nauki, wdrażanie do samodzielnej pracy umysłowej i udzielanie indywidualnej pomocy uczniom mającym trudności w nauce; ujawnianie i rozwijanie zainteresowań i uzdolnień dzieci i młodzieży poprzez organizowanie różnorodnych form zajęć; prowadzenie pracy wychowawczej zmierzającej do kształtowania u wychowanków właściwej postawy społeczno-moralnej; wyrabianie umiejętności nawiązywania prawidłowych kontaktów z otoczeniem społecznym i przyrodniczym, aktywności społecznej i samodzielności w podejmowaniu różnorodnych zadań; organizowanie warunków dla rozwoju fizycznego uczniów, w szczególności organizowanie zajęć i gier sportowych mających na celu prawidłowy rozwój fizyczny dzieci; kształtowanie nawyków higieny i czystości, organizowanie warunków do zachowania i poprawy zdrowia oraz upowszechnianie zasad kultury zdrowotnej; wdrażanie uczniów do pożytecznego organizowania sobie wolnego czasu, wyrobienie nawyków kulturalnej rozrywki, sportu i zabawy na świeżym powietrzu; prowadzenie współpracy z rodzicami, księdzem i wychowawcami klas, w celu rozwiązywania napotkanych trudności wychowawczych; rozpoznanie i realizacja aktualnych potrzeb dzieci i młodzieży.

Podopieczni w większości pochodzą z rodzin dysfunkcyjnych, głównie z problemem alkoholowym, rodzin niepełnych i ubogich.