Stacje Opieki Caritas

Stacje Opieki Caritas są placówkami, które wykonują świadczenia profilaktyczne, diagnostyczne, pielęgnacyjne, lecznicze i rehabilitacyjne w swoich gabinetach medycznych oraz w domach pacjentów. Stacje zapewniają szeroki dostęp do świadczeń pielęgniarskich, w skład których wchodzi też pomoc socjalna: realizacja recept, odwiedziny i poradnictwo, zaopatrzenie gospodarstwa domowego itp. Pracują w nich pielęgniarki środowiskowo-rodzinne oraz położne środowiskowe, pomagające najczęściej osobom starszym, przewlekle chorym, niepełnosprawnym i niemowlętom.

Na terenie Archidiecezji Białostockiej działa 6 Stacji Opieki Caritas:

1. Stacja Opieki Caritas w Gródku, ul. Fabryczna 8, tel. 660-764-499

2. Stacja Opieki Caritas w Kuźnicy, ul. Sokólska 5, tel. 857-224-088

3. Stacja Opieki Caritas w Krynkach, ul. Grodzieńska 40, tel. 857-228-552

4. Stacja Opieki Caritas w Nowym Dworze, ul. Sidrzańska 8

5. Stacja Opieki Caritas w Szudziałowie, ul. Górna 4, tel. 857-221-466

6. Filia Stacji Opieki Caritas Nowy Dwór w Sidrze, ul. Sokólska 31

Stacje czynne od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-18:00

Dyżury w Stacji:

Gródek 11:00-13:00

Kuźnica 10:30-11:30 14:30-15:30

Krynki 8:00-9:00 14:00-15:00

Szudziałowo 11:00-12:00 14:30-15:30

Nowy Dwór 10:30-11:30 14:30-15:30

Usługi świadczone przez Stacje Opieki Caritas:

1. Opieka medyczna: iniekcje domięśniowe, dożylne i podskórne; kroplowe dożylne przetaczanie płynów; pobieranie materiałów do badań; pomiar poziomu glukozy we krwi; pomiar poziomu cholesterolu; pomiar ciśnienia, krwi, tętna i temperatury; podawanie leków oraz nadzór nad przyjmowaniem ich przez pacjenta; wykonywanie kompresów, okładów oraz opatrunków; opatrywanie oparzeń, ran i odleżyn; zakładanie cewnika do pęcherza moczowego; stawianie baniek; wykonywanie inhalacji; pomiar masy ciała i wzrostu; toaleta całego ciała; toaleta przeciwodleżynowa; zastosowanie udogodnień u obłożnie chorego; zmiana bielizny osobistej i pościelowej; pielęgnacja stomii; pielęgnacja noworodka; uzgodnienie konsultacji, wizyt i badań oraz zorganizowanie zaopatrzenia chorego w recepty lub leki w sytuacji niewydolności pacjenta lub jego rodziny.

2. Rehabilitacja: wypożyczenie sprzętu medycznego i pielęgniarsko rehabilitacyjnego; organizowanie zaopatrzenia chorego w sprzęt rehabilitacyjny, środki medyczne; prowadzenie rehabilitacji przyłóżkowej w celu zapobiegania powikłaniom wynikających z unieruchomienia.

3. Edukacja zdrowotna i promocja zdrowia.

Z pomocy placówek mogą korzystać wszystkie osoby, które zadeklarują się do Stacji Opieki jako świadczeniobiorcy usług pielęgniarskich. Potrzebę skorzystania z takich świadczeń można zgłosić osobiście w placówce, telefonicznie, przez lekarza rodzinnego, parafię, pracownika socjalnego, rodzinę, sąsiadów itd.