Caritas Archidiecezji Białostockiej

ul. Nowa 32A

15-343 Białystok

tel.: 85 663 16 67

Rodzinny Dom Dziecka Caritas funkcjonuje od maja 2007 roku. Jest to placówka opiekuńczo-wychowawcza, której celem jest tworzenie właściwych warunków wychowawczych, zbliżonych do warunków panujących w rodzinie naturalnej, dzieciom pozbawionym opieki biologicznych rodziców. Obecnie w placówce przebywa ośmioro dzieci.

Założeniem Rodzinnego Domu Dziecka jest stworzenie i utrzymanie jego rodzinnego charakteru, gdzie dzieci uczestniczą we wszystkich zajęciach domowych, zdobywając w ten sposób podstawowe umiejętności. Uczą się określonych ról społecznych i czerpią wzorce do wykorzystania w dorosłym życiu.

Praca terapeutyczna opiera się przede wszystkim na ciepłych relacjach i bliskiej więzi z opiekunami i ich dostępności, co zapewnia dzieciom duże poczucie bezpieczeństwa i przynosi dobre efekty wychowawcze.

Placówka współpracuje z rodzicami dzieci, wychowawcami klas, Ośrodkiem Adopcyjno - Opiekuńczym, Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie, Sądem Rejonowym w Białymstoku.