Caritas Archidiecezji Białostockiej

Poniedziałek: 12.00 - 16.00

Wtorek: 9.00 - 13.00

Środa: 9.00 - 13.00

Czwartek: 13.00 - 17.00 - Centrum Pomocy "Samarytanin" ul. Kolejowa 26 A w Białymstoku

Piątek: 9.00 - 13.00

Zgłaszające się do Punktu osoby uzależnione i współuzależnione mogą w nim uzyskać bezpłatne porady i informacje dotyczące możliwości i sposobów leczenia uzależnień.

Do zadań Punktu należy:

• wstępna diagnoza problemów,
  • poradnictwo dla rodzin osób uzależnionych,
  • motywowanie do leczenia zarówno uzależnionych jak i współuzależnionych,
  • wsparcie uzależnionych podejmujących leczenie,
  • poradnictwo dla osób uzależnionych od alkoholu oraz innych substancji psychoaktywnych,
  • kierowanie do poradni lecznictwa odwykowego,
  • prowadzenie rozmów indywidualnych ze wszystkimi zainteresowanymi,
  • prowadzenie działalności informacyjnej dotyczącej uzależnienia, współuzależnienia,
  • udostępnienie materiałów dotyczących problemów alkoholowych (odbiorcy: pacjenci punktu, placówek lecznictwa odwykowego),
  • współpraca z placówkami świadczącymi pomoc psychologiczną, psychiatryczną, terapeutyczną, prawną itp.,
  • współpraca z placówkami w których przebywają osoby uzależnione lub zagrożone uzależnieniem,
  • prowadzenie spotkań indywidualnych dla dorosłych dzieci alkoholików (DDA),
  • informowanie o miejscach spotkań grup samopomocowych AA, AN, DDA, AL.-ANON,
  • konsultacje telefoniczne.

W 2014 r. w ramach działalności Punktu z oferty skorzystały 854 osoby (w tym: 494 kobiet, 360 mężczyzn), między innymi było: 158 osób uzależnionych od alkoholu (129 mężczyzn w tym 3 mężczyzn DDA i 29 kobiet w tym 1 kobieta współuzależniona),28 osób współuzależnionych ( w tym 1 kobieta doświadczająca przemocy domowej i 2 mężczyzn), 22 osoby z syndromem DDA (w tym 1 mężczyzna), 34 osoby Dzieci Dysfunkcyjnych Domów- DDD, 3 osoby w sprawie uzależnienia od alkoholu , 3 osoby uzależnione od alkoholu i narkotyków , 12 osób uzależnionych od alkoholu i chorych psychicznie, 1 osoba uzależniona od alkoholu i hazardu, 1 osoba uzależniona od alkoholu i leków, 1 osoba uzależniona od leków, 497 osób- uczniów III LO w Białymstoku- wzięło udział w zajęciach dotyczących profilaktyki uzależnień, współuzależnienia, ról dzieci w rodzinie z problemem alkoholowym, przemocy oraz dobrej komunikacji.

W 2013 r. w ramach działalności Punktu z oferty skorzystało 987 osób (w tym: 611 kobiet, 376 mężczyzn), między innymi było: 138 osób uzależnionych od alkoholu (129 mężczyzn i 9 kobiet);51 osób współuzależnionych ( w tym 2 kobiety doświadczające przemocy domowej i 1 mężczyzna); 15 osób z syndromem DDA (w tym 2 mężczyzn i 1 kobieta współuzależniona); 33 osoby Dzieci Dysfunkcyjnych Domów- DDD; 9 osób nadużywających alkoholu; 2 osoby uzależnione od alkoholu i narkotyków; 7 osób uzależnionych od alkoholu i chorych psychicznie; 2 osoby uzależnione od alkoholu i hazard; 2 osoby doświadczające przemocy domowej (ofiary przemocy domowej); 2 osoby chore psychicznie- potrzeba bycia wysłuchanym; 642 osoby uczniowie III LO w Białymstoku- wzięły udział w zajęciach dotyczących profilaktyki uzależnień, współuzależnienia, ról dzieci w rodzinie z problemem alkoholowym oraz rodzajów przemocy.