Katolicki Ośrodek Wychowania i Terapii Uzależnień Metanoia

16-020 Czarna Białostocka

tel./fax.: 85 710 32 41

Placówka całodobowa

Katolicki Ośrodek Wychowania i Terapii Uzależnień METANOIA jest placówką Caritas Archidiecezji Białostockiej, niosącą pomoc młodzieży uzależnionej od środków odurzających i alkoholu. Powstał w 2000 roku w Puszczy Knyszyńskiej.

W Ośrodku mogą przebywać osoby od 13 do 19 roku życia, po wcześniejszym zgłoszeniu telefonicznym przez poradnie odwykowe oraz punkty konsultacyjne dla osób uzależnionych. Chociaż leczenie jest dobrowolne, przyjmowane są także osoby z nakazami sądowymi. Przyszły wychowanek, dzięki rozmowie telefonicznej z dyżurnym terapeutą, otrzymuje wszelkie informacje na temat pracy ośrodka i formy terapii.

Podstawą przyjęcia do Ośrodka jest:

• zgoda rodziców lub prawnych opiekunów,
  • zgoda osoby przyjmowanej na dobrowolny pobyt i uczestnictwo w terapii,
  • skierowanie potwierdzone przez lekarza psychiatrii,
  • wypis ze szpitala (z oddziału detoksykacji),
  • wynik badania na HIV,
  • dokument ubezpieczeniowy,
  • zaświadczenie od psychiatry, że dziecko nie wymaga leczenia farmakologicznego,
  • dokumenty szkolne.

Program terapeutyczny został przewidziany na okres 12-24 miesięcy i jest realizowany w formie stacjonarnej. Terapia opiera się na systemie społeczności terapeutycznej i składa się z terapii grupowej, indywidualnej i ergoterapii. Jej ważnym składnikiem jest poszukiwanie i rozwijanie przez wychowanków własnych zainteresowań (samorealizacji), poprzez zajęcia plastyczne, teatralne, sportowe oraz wyjazdy rekreacyjno-edukacyjne. Odbywające się 5 razy w tygodniu spotkania społeczności maja na celu omówienie swojego dotychczasowego życia oraz analizę poniesionych strat. Wszystko zmierza w kierunku budowania przez podopiecznych nowej hierarchii wartości, w oparciu o ogólnie przyjęte normy etyczne i naukę Kościoła Katolickiego. Warto wspomnieć, że Ośrodek jest otwarty dla wszystkich, niezależnie od przekonań religijnych.

Terapia w Ośrodku prowadzona jest przez zespół, składający się z kierownika Ośrodka (lekarza medycyny, specjalisty terapii uzależnień), 6 terapeutów, psychologa, psychiatry i kapelana.

Integralnym elementem terapii jest uzupełnienie wykształcenia szkolnego. Odbywa się to w ramach zajęć indywidualnych z nauczycielami (na terenie Ośrodka) oraz poprzez naukę na zewnątrz dla osób zaawansowanych w terapii (po upływie minimum 10 miesięcy pobytu w placówce).

Na terenie Ośrodka realizowana jest, na specjalnie organizowanych cyklicznie zjazdach, terapia rodzinna, w której udział bierze najbliższa rodzina wychowanków placówki. Dzięki temu mają oni okazję odbudować dobre relacje z najbliższymi.

Metanoia chętnie współpracuje z placówkami i indywidualnymi osobami, które służą pomocą i wzbogacają społeczność Ośrodka w nowe doświadczenia. Jest też otwarta dla osób, które ukończyły już terapię, dając możliwość uczestnictwa w programie postrehabilitacyjnym na warunkach hostelowych.

Ośrodek jest przygotowany na przyjęcie trzydziestu osób. W 2008 roku terapii podjęło się pięćdziesiąt dziewięć osób, z czego osiem ją ukończyło, a jedenaście osób wypisano z widoczną poprawą. W ramach zajęć rekreacyjno- edukacyjnych odbywały się cyklicznie zajęcia teatralne i plastyczne. Organizowano wyjścia do kina, filharmonii i na basen. W lipcu odbył się dziesięciodniowy obóz górski w Tatrach.