Projekt "Indywidualny Plan Działania - integracja azylantów, cudzoziemców ze statusem i ochroną uzupełniającą poprzez kompleksowe doradztwo i pomoc prawną. " realizowany przez Caritas i MOPR w Lublinie. Współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Uchodźców i budżetu państwa.

www.pomagajmyrazem.com.pl

Caritas Archidiecezji Białostockiej

Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom

ul. Warszawska,  pok. nr. 6, 5 i 2

15 - 077 Białystok

tel./fax: 85 732 55 53

Godziny otwarcia Centrum: poniedziałek, wtorek, środa, piątek: 8:00–16:00, czwartek-dzień bez klienta.

Godziny pracy poszczególnych doradców:

Doradca społeczny: poniedziałek - piątek w godz. 8:00 - 16:00

Doradca międzykulturowy: poniedziałek od godz. 13:00 - 16:00; wtorek - piątek w godz. 8:00 - 16:00

Doradca zawodowy: poniedziałek - piątek w godz. 8:00 - 14:00

Prawnik przyjmuje: poniedziałek - piątek w godz. 9:00 - 15:00

Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom jest odpowiedzialne za udzielanie cudzoziemcom pomocy socjalnej, prawnej i psychologicznej.  Placówka ułatwia integrację społeczną, pomagając im uwierzyć we własne siły, poprawić kondycję psychiczną, odzyskać utracone poczucie kontroli nad życiem i zaufanie do innych. Podopiecznymi Centrum są osoby, które w większości deklarują narodowość czeczeńską. Polska jest dla nich krajem tranzytowym w drodze na Zachód Europy.

1 lutego 2012 r. Caritas Archidiecezji Białostockiej, wspólnie z Caritas Polska oraz MOPR w Lublinie rozpoczęła realizację projektu "Indywidualny Plan Działania – integracja azylantów, cudzoziemców ze statusem i ochroną uzupełniającą poprzez kompleksowe doradztwo i pomoc prawną", współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Uchodźców i budżetu państwa.

Projekt przewiduje objęcie kompleksową pomocą osób, które otrzymały ochronę międzynarodową w Polsce, tzn. otrzymały status uchodźcy, ochronę uzupełniającą lub też są w trakcie procedury nadania ochrony międzynarodowej na terytorium RP.

W ramach projektu udzielana jest kompleksowa pomoc prawna, w szczególności z zakresu procedury uchodźczej i prawa rodzinnego, doradztwo społeczne, doradztwo zawodowe oraz doradztwo międzykulturowe.

Nowością tego projektu będą również tzw. Indywidualne Plany Działania. Kompleksową pomocą w ramach Indywidualnych Planów Działania będą objęte rodziny cudzoziemców objętych ochroną uzupełniającą lub statusem uchodźcy, które chcą na stałe osiedlić się w Polsce i integrować z polskim społeczeństwem. Takie rodziny mają szanse otrzymać dofinansowanie do:

• opłat z tytułu wynajmu mieszkań, tzw. dopłaty do mieszkań chronionych

• opłat z tytułu korzystania przez dzieci z przedszkoli

• zakupu lekarstw, środków czystości oraz żywności

Te rodziny są z reguły w najtrudniejszej sytuacji materialnej. Po zakończeniu programu integracyjnego są oni bardzo często pozbawieni pomocy materialnej, mają problemy z odnalezieniem się na rynku pracy oraz ze znalezieniem mieszkania.

Projekt zapewnia cudzoziemcom kompleksową pomoc psychologiczną, socjalną, zawodową i prawną, zakłada także zorganizowanie integracyjnych turnusów wypoczynkowych dla dzieci beneficjentów i tematycznej konferencji. Projekt zakłada również uczestnictwo w zorganizowaniu Dnia Uchodźcy, Dnia Dziecka, Mikołajek i innych uroczystości, w których uczestniczyć będą beneficjenci projektu.

Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom w Białymstoku, prowadzone w ramach Caritas Archidiecezji Białostockiej, swoim zasięgiem będzie obejmować teren województwa podlaskiego. W szczególności pomocą zostaną objęci cudzoziemcy z ośrodka dla uchodźców Budowlani w Białymstoku, ośrodka dla uchodźców w Czerwonym Borze, cudzoziemcy osadzeni w Strzeżonym Ośrodku dla Cudzoziemców w Białymstoku oraz cudzoziemcy mieszkający na świadczeniach prywatnych lub też cudzoziemcy po otrzymaniu statusu uchodźcy, ochrony uzupełniającej, na stałe mieszkający w okolicach Białegostoku.

Projekt jest przewidziany na 3 lata a jego realizacja zakończy się 31 grudnia 2014 roku.

Wywiad z prawnikiem Tomaszem Lulkiewiczem